Home Parlament

Studentski parlament

Studentski parlament Fakulteta za sport i turizam – Tims. je, u skladu sa zakonom i osnovnim aktom Fakulteta, organ preko koga studenti ostvaruju svoja prava i štite svoje interese. Članovi Studentskog parlamenta su studenti koji su izabrani na direktnim izborima, a to mogu biti svi studenti Fakulteta, na osnovnim i master akademskim studijama. U skladu sa svojim osnovnim zaduženjem Studentski parlament bavi se rešavanjem studentskih pitanja, učestvuje u evaluaciji Fakulteta i utiče na nastavne i vannastavne procese koji utiču na kvalitet studija. U skladu sa novim tendencijama u rukovođenju visokoškolskim institucijama, Studentski parlament Tims.a predstavljen je i u Savetu Fakulteta, kao najvišoj upravljačkoj instanci i na taj način ima uvid u rad Fakulteta i mogućnost sudelovanja u odlučivanju.

Međutim, aktivnosti i prava Studentskog parlamenta Tims.a ne završavaju se u prostoru koji zakon garantuje. Na Fakultetu za sport i turizam, uloga Parlamenta, a samim tim i važnost studentskih inicijativa je znatno šira. S obzirom da Fakultet za sport i turizam svoju ulogu vidi ne samo u obrazovanju i profesionalnom osposobljavanju, već i u podsticanju i podršci celokupnom ličnom razvoju svojih studenata, Studentski parlament ima upravo za cilj da uključi studente u veliki broj raznovrsnih ativnosti koje doprinose takvom razvoju. Tako, u okviru Studentskog parlamenta nalaze se različite sekcije: novinarska, radijska, sportska, humanitarna koje imaju za cilj ispoljavanje i razvoj sposobnosti studenata koje ne moraju biti usko povezane sa studijskim programima na Fakultetu, ali koje svakako doprinose budućem boljem snalaženju i poslovnim rezultatima studenata kao i boljoj atmosferi i kvalitetu studija. Pored rukovođenja sekcijama, Studentski parlament organizuje studente za učešće u različitim akcijama koje pokreće Fakultet, kao što su sportski dan, Dan planete Zemlje, Svetski dan turizma i drugi, potom projekti i akcije organizacija sa kojima Fakultet sarađuje kao što su sportski savezi, turističke organizacije i drugi na kojima studenti imaju mogućnost da kroz volonterski rad stiču iskustva i primenjuju stečene znanja u praktičnom radu. Na kraju, Studentski parlament pokreće i svoje akcije koje imaju za cilj upoznavanje i druženje studenata na Fakultetu kao i sa studentima drugih fakulteta kao što su zabave, proslave, studentska takmičenja, Studentska konferencija „Smile“ i drugo.

U ovom delu sajta možete saznati novosti o Parlamentu i akcijama koje sprovodi.Tims u Zagrebu

El. pošta Štampa PDF

Petak, vedro jutro i vesela družina iz Beograda i Novog Sada kreće ka Zagrebu. Kako to obično biva, u autobusu je veselo i svi jedva čekaju da stignu na odredište. U popodnevnim časovima timsovci i njihovi prijatelji iz Beograda stižu u Zagreb. Domaćini nas srdačno dočekuju i na brzinu se smeštamo u hostel Funk Lounge i odmah krećemo u obilazak grada. U Zagrebu je Martinje, veliki praznik koji se proslavlja uz vino i pesmu. Svuda je gužva a atmosfera više nego vesela i prijatna. Naš vodič, Jelena Popović, pokazuje nam znamenitosti glavnog grada Hrvatske, priča istorijske činjenice ali i zanimljive legende ovog grada. Žurimo na večeru, čekamo drage prijatelje iz Crne Gore i onda... Ka'e ZGlavom party?! Glave su tu, a ostalo vam nećemo reći.

Nekoliko sati sna, i spremni smo da nastavimo. Tribina na temu “Zagreb za mene i turizam za mlade” uz najbolje zagrebačke stand-up komičare. U Zagrebu je subotnje popodne rezervisano za kafu na špici, a mi kao dobri gosti smo poštovali tu tradiciju domaćina. Nakon toga vreme je za još razgledanja grada, uživanje u domaćim specijalitetima poput štrukli, mlinaca, šnite, bajadere…
Punih stomaka kreće borba za kupatilo i spremnje za noćne pohode po gradu Zagrebu. Jezero Jarun, klubovi, renomirani DJ-evi, vino i medica, dobar recept za žurku do ranih jutarnjih časova.

Nedelja pre podne, na licim ni traga od umora, samo žaljenje jer se rastanak bliži. Stomaci su prazni, i deo ekipe kreće u, na momente se činilo nemoguću, misiju “Najbolja pica u Zagrebu”.  Ostalo je nekoliko sati do polaska kući, razmenjuju se utisci, brojevi telefona, Facebook profili, prave planovi za novi susret i nastavak druženja. A sledeće druženje je tako blizu, već  sredinom decembra na Jahorini. Istovremeno srećni i tužni, ubacujemo kofere u autobus, još jednom se svi zajedno fotkamo i krećemo kućama. Nova prijateljstva, stare i nove simpatije, bogatiji telefonski imenik…sve je tu posle ovog  putovanja. Toliko toga da se dogodi, toliko toga da se zavoli.

Nastaviće se, uskoro…

 

Tims u Temišvaru

El. pošta Štampa PDF

Trećeg dana novembra, vremenska prognoza stala je na stranu nas studenata koji smo krenuli put Temišvara. Nije da nije bilo magle na putu. Nije da na granici nije bilo problema. Nije da se to nije sporazumno rešilo. Nije da se nebo nije razvedrilo. Nije da entuzijazam nije nadvladao i najmanji šum u tom danu.

Svi uslovi za prijatan boravak u gradu na Begeju bili su ispunjeni. Od samog jutra, autobus se smejao širokim osmehom i treperio od pozitivne energije koju je emitovalo šezdeset sedam.. ne.. šezdeset osam.. ili čak možda šezdeset devet studenata. Kako biti vođa puta nije lako, carinica na rumunskoj granici je oprostila zbunjenost ovom mladom i nadasve odgovornom momku, samo zbog toga jer je priznao da je greška njegova, na potpuno fluentnom informatičkom jeziku – „My error!“.

Temišvar nas je pozdravio suncem, balonima i klovnovima u centru grada. Srpski jezik je bio dominantan u toj sredini, ali moglo se tu i tamo čuti nešto rumunskog. Za većinu, grad je bio destinacija koju tek treba otkriti. Grupa se osula, preplavljujući širi pojas centra grada, susrećući se na ulicama i razmenjujući osmehe sa distance u znak prepoznavanja i pozdrava. Bilo je to prvi put da su na zajedničko putovanje krenuli studenti sve tri godine osnovnih studija turizma. I ne samo studenti Timsa, nego i Fabusa. Prilika je bila idealna da se u neakademskom okruženju studenti upoznaju, druže, povezuju, razmenjuju iskustva i ideje. I naravno viceve (ko je putovao sa nama znaće da je „danas taj srećan dan“), osmehe, priče, zgode i nezgode. Otkrivali smo ulice grada, primećivali lepo uređene parkovske površine, interesantna arhitektonska rešenja pojedinih objekata i izuzetno šarmantne trgove. Obreli smo se i u nekim od udobnih kafića, i da ne izgovoramo neistinu, pili smo sok od ječmenog slada – to je, priznajmo, svakako jedno od čari putovanja, što bi se reklo – merak. Zastava se konačno zavijorila na Trgu Viktorija – timsovci su osvojili Temišvar, na neverovatnih 95 m nadmorske visine banatske ravnice!

Rumunske leje, ako već ne mogu da se izgužvaju ili pocepaju, onda ih je valjalo potrošiti. Za to je bio idealan Iulius Mall, tržni centar sa velikim brojem popularnih prodavnica (da nije bilo H&M-a neki bi bili razočarani)! Čas za polazak ka Novom Sadu je kucnuo i autobusi su krenuli kroz Banat..

..da pričamo kakav je bio povratak ili da pustimo da se vrti „Krimi rad“ pa ko kako shvati?

Posle sabiranja i oduzimanja utisaka, možemo da kažemo da uveliko planiramo sledeći poduhvat i očekujemo da će nam se pridružiti i kolege sa departmana za sport; u double decker-u ceo gornji sprat čeka samo njih!

Studentski Parlament se zahvaljuje svim studentima na korektnosti prilikom poštovanja dogovora i vremena (bez obzira na vremensku razliku),  disciplini i kolegijalnosti. Za kraj, još jedan veliki pozdrav i za našeg vozača Ljubišu (Ljubiša o leeee) i hvala mu na neiscrpnoj trpeljivosti.

 

webservisi za studente

educons logo

Turizam i razvoj